Vesti

Fizika 1 - Poeni iz januarskog roka 2019.

Poeni iz januarskog ispitnog roka iz Fizike 1 nalaze se na sledećem linku.

Fizika 1 - Poeni laboratorijskih vežbi za 2018/2019.

Poeni koji su ostvareni u ovoj školskoj godini nalaze se na sledećem linku.

Fizika 1 - Nadoknada za grupu P3

Nadoknada predavanja iz Fizike za grupu P3 (pon 10-12 311) održaće se u subotu 24.11.2018. od 10h do 12h u učionici 311.

Fizika 1 - Laboratorijske vežbe - odbrane za grupe LF7, LF8 i LF9

Poslednji termin za odbranu preostalih laboratorijskih vežbi za grupe LF7, LF8 i LF9 biće organizovan u četvrtak 08.11. u sali 315, prema sledećem rasporedu: LF7 14:00 - 15:00, LF8 15:00 - 16:00, LF9 16:00-17:00.

Raspored studenata za laboratorijske vežbe iz Fizike

Raspored studenata po terminima za laboratorijske vežbe iz Fizike dat je na sledećem linku.

Nov izborni predmet u 7. semestru - Inženjerski optimizacioni algoritmi

Počev od zimskog semestra školske 2018/2019. godine u ponudi izbornih predmeta za sedmi semestar, na studijskom programu Softversko inženjerstvo ponuđen je i predmet "Inženjerski optimizacioni algoritmi". Više informacija o predmetu možete pogledati na veb stranici predmeta: http://mtt.etf.rs/si/ioa.htm

Studenti beogradskog ETF-a osvojili drugo mesto na evropskom hakatonu iz oblasti Big Data i mašinskog učenja

U finalu evropskog hakatona "Eestech Challenge" koje je održano u Novom Sadu 12. i 13. maja 2018. godine, tim beogradskog ETF-a u sastavu: Nikola Pavlović, Nikola Jovanović i Aleksa Marušić, svi studenti III godine Odseka za softversko inženjerstvo, osvojio je drugo mesto u generalnom plasmanu. Prvo mesto zauzeo je tim Fakulteta za računarstvo Univerziteta u Ljubljani, a iza našeg tima bili su timovi univerziteta ETH iz Ciriha i NTU iz Atine.

Takmičenje je bilo na temu obrade velike količine podataka (Big data), a zadatak je bio da se za zadat dataset o kupovinama u jednom trgovinskom lancu pronađu različite karakteristike u datasetu, uz upotrebu Apache Spark sistema za distribuirano računarstvo pokrenutog na Amazon WS klasteru. Deo zadatka se odnosio i na tehnike mašinskog učenja, a bilo je potrebno izvršiti predikciju sledeće kupovine od strane korisnika.

U finalu je bilo 14 najboljih timova Evrope, koji su prošli kvalifikacione runde u svojim zemljama. Takmičenje je realizovano pod organizacijom evropskog Udruženja studenata elektrotehnike Evrope EESTEC. Prvi hakaton je bio 2017, u Cirihu, a domaćin ovog drugog hakatona bio je Univerzitet u Novom Sadu.

Čestitamo našem timu na osvojenom drugom mestu u Evropi!


Seminar mašinskog učenja u Petnici - jul 2018

Microsoft razvojni centar u Srbiji poziva sve zainteresovane studente da se prijave na seminar mašinskog učenja u Petnici (PSI:ML). Prijave su otvorene do 1. marta na http://psiml.petlja.org/

Seminar mašinskog učenja „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) će se ove godine održati po četvrti put put od 22. do 31. jula u Petnici, a namenjen je pre svega studentima završnih godina osnovnih, kao i studentima postdiplomskih studija tehničkog i matematičkog usmerenja. Predavači su eksperti u oblasti mašinskog učenja, sa ekstenzivnim iskustvom u industriji i akademiji.

Tokom seminara, učesnici će imati prilike da se, kroz intenzivna celodnevna predavanja i radionice upoznaju sa osnovama mašinskog učenja i da unaprede svoje znanje kroz teorijiski i praktični rad. Drugi deo seminara podrazumeva rad na grupnim ili individualnim projektima na predloženu ili samoinicijativno odabrani temu. Tokom projekata, svakom od učesnika će biti dodeljen mentor koji je stručnjak u konkretnoj oblasti.

Svi detalji o procesu prijavljivanja dostupni su na http://psiml.petnica.rs/apply.php.

Međunarodni seminar mašinskog učenja „PSI:ML“, prvi put je održan 2015. godine. Osmišljen je od strane nekolicine inženjera zaposlenih u Microsoft razvojnom centru u Srbiji, koji su dugi niz godina bili saradnici u Petnici, a eksperti su u ovoj oblasti. Seminar je do sada okupio oko 70 učesnika, a neki od projekta rađenih na seminaru su prerasli u nagrađivane naučne radove.

Sve detalje u vezi samog seminara zainteresovani studenti mogu pronaći na psiml.petnica.rs.

Nordeus Hackathon 2016 - takmičenje u brzom pravljenju video igara

Kompanija Nordeus, šestu godinu zaredom organizuje takmičenje u brzom razvoju video igara – Nordeus Hackathon, koji će se održati 10. i 11. decembra, u prostorijama beogradskog Startit Centra. U fokusu ovogodišnjeg Hackathon-a je jačanje lokalnih talenata i razvoj domaće gejming industrije, zbog čega je prvenstveno namenjen učesnicima iz zemlje i regiona. Prijave su otvorene do 28. novembra 2016.

Uz želju organizatora da omogući mladim programerima i digitalnim umetnicima da iskažu svoj talenat, sposobnost za timski rad i strast prema pravljenju video igara, osnovni cilj ovogodišnjeg takmičenja je da doprinese razvoju regionalne IT scene. U skladu s tim, za domaćina šestog izdanja Nordeus Hackathona izabrano je centralno mesto okupljanja domaće IT zajednice.

Tokom 24 časa, timovi učesnika oprobaće se u kreiranju video igara, vođeni temom Hackathon-a koja će tradicionalno biti objavljena na samom početku takmičenja, a na čijoj pripremi radi stručni žiri sačinjen od strane ključnih ljudi iz kompanije. Svaki tim imaće svog mentora iz kompanije Nordeus, koji će pomagati učesnicima oko tehničkih pitanja i izrade samih igara. Veterani industrije mentorisaće mlade talente, a povratna informacija od cele Nordeus ekipe daće učesnicima dobru osnovu za dalje razvijanje njihovih igara.

Tri najbolje igre izabraće žiri, a svakog od članova pobedničkih timova očekuju vredne nagrade. Pored tri prvoplasirana tima, kao i prethodnih godina, kreatorima igre koja osvoji najviše glasova na društvenim mrežama, biće uručena nagrada "People’s Award".

Prezentovanje igara svih timova i ceremonija dodele nagrada nakon toga biće otvorena za javnost, a održaće se u nedelju, 11. decembra 2016., počevši od 13 časova. Posetioci ovogodišnjeg Hackathon-a moći će da isprobaju igre nastale u prethodna 24 sata, kao i neke od prošlogodišnjih igara. Praćenje takmičenja za širu javnost biće obezbeđeno preko livestream-a.

Prijave su otvorene do 28. novembra za timove od maksimalno četiri člana ili pojedince koji će naknadno biti grupisani u timove. Kao i prethodnih godina, prijave su moguće samo za one koji do sada nisu učestvovali na nekom od Nordeus Hackathon-a. Odabranim timovima koji dolaze van Beograda, Nordeus pokriva troškove puta i smeštaja u blizini StartIt centra.

Prijave putem sledeće forme.

[SI1] Poeni sa laboratorijskih vežbi iz fizike

Poeni ostvareni na laboratorijskim vežbama iz fizike za školsku 2015/16. godinu dostupni su na veb stranici kursa http://nobel.etf.bg.ac.rs/studiranje/kursevi/si1f/?p=informacije. Rok za primedbe je 13.12.2015.

[SI1] Početak laboratorijskih vežbi iz fizike

Obavezne laboratorijske vežbe iz Fizike počinju od srede 30.09.2015. godine. Dodatne informacije i raspored studenata po terminima dostupne su na web stranici kursa: http://nobel.etf.bg.ac.rs/studiranje/kursevi/si1f/?p=informacije

Početak nove školske 2015/2016. godine

Nova školska godina počinje u ponedeljak, 21.9.2015. godine. Svim studentima želimo puno uspeha u školskoj 2015/2016. godini, što više stečenog znanja i lepih ocena. Raspored časova možete videti na portalu e-Student.

Kvota za upis na studijski program Softversko inženjerstvo proširena je za još 20 samofinansirajućih mesta

Nastavno naučno veće Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je u petak 3.7.2015. godine, donelo odluku o povećanju broja studenata koji se upisuju prvi put na prvu godinu studija u školskoj 2015/16. godini.

 

  Povećan je broj samofinansirajućih mesta:
 • na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo sa 100 na 135,
 • na studijskom programu Softversko inženjerstvo sa 80 na 100.

 

10 stipendija za školarine za brucoše prilikom upisa na Odsek za softversko inženjerstvo u školsku 2015/2016. godinu

Obaveštavaju se kandidati koji žele da se upišu na studijski program Softversko inženjerstvo, a nalaze se na rang listi ispod crte za budžet, da su kompanije sa kojima sarađujemo obezbedile 10 stipendija za jednogodišnje školarine, koje će biti dodeljene kandidatima koji se upisuju prvi put u prvu godinu studija u školskoj 2015/16. Pet punih stipendija za godišnju školarinu obezbedila je kompanija "Nordeus", a po jednu punu stipendiju kompanije "PS Tech", "ATOS" i "Merit Solutions". Dve stipendije koje pokrivaju 75% godišnje školarine dodeljuje "Microsoft Development Center Serbia".

Prvih 10 kandidata koji zauzimaju deset mesta ispod budžetske crte moći će da prihvate stipendiranje i upišu se bez plaćanja školarine tokom prvog dana upisa, 06.07.2015. Ukoliko na ovaj način ne budu podeljene sve stipendije, prozivka za stipendije obaviće se zajedno sa prozivkom za budžetska mesta u utorak, 07.07.2015 u 13 časova. Prvih 8 kandidata koji prihvate stipendije na osnovu redosleda na rang listi biće potpuno oslobođeni plaćanja školarine za prvu godinu studija, a još dva kandidata dobiće stipendije koje pokrivaju 75% godišnje školarine. Ove stipendije za školarinu nemaju nikakvu ugovornu obavezu između kompanija donatora i studenata. Zahvaljujemo se kompanijama donatorima, što su i ove godine prepoznali kvalitet naših budućih studenata i razvoj informatičkog društva u Srbiji.

Promocija upisa 100 brucoša na Odsek za softversko inženjerstvo, u školsku 2015/2016. godinu

Ove godine Elektrotehnički fakultet upisuje dvanaestu generaciju na svoj najmlađi odsek, Odsek za softversko inženjerstvo (SI). Odsek za SI je osnovan 2004. godine kao samofinansirajući odsek, koji je tada upisalo 42 studenta, a od školske 2013/2014. godine upisna kvota je proširena na 100 studenata, zbog rastuće potražnje ove vrste kadrova u zemlji i inostranstvu. Prošle godine imali smo 18 brucoša sa 100 poena na prijemnom ispitu, a među prijavljenima je bilo 12 nosilaca nagrada na republičkim takmičenjima iz matematike, informatike i fizike, što svedoči o kvalitetu budućih studenata.

Na promociji će se kandidatima za upis na Softversko inženjerstvo obratiti profesori i asistenti fakulteta, koji predaju na ovom odseku, predstavnici kompanija koji stipendiraju studente Odseka za SI, bivši studenti Odseka za SI, koji rade u uspešnim velikim kompanijama u Srbiji i u svetu, ali i sadašnji studenti. Nakon formalnog dela, svi posetioci moći će da postave pitanje i da vide praktične projekte koji su radili naši studenti, u okviru demo-kornera.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu već četiri decenije posvećuje posebnu pažnju obrazovanju iz oblasti računarstva, a programi studija iz ove oblasti svojom kompletnošću i kvalitetom doprineli su da se naša diploma visoko vrednuje u domaćim, ali i u velikim svetskim kompanijama. Program Odseka za SI usklađen je sa preporukama najpoznatijih profesionalnih organizacija IEEEComputer Society i ACM (Association for Computing Machinery). Studenti Odseka za SI rade u malim grupama do 50 studenata na predavanjima i do 30 studenata na vežbama, koristeći savremeno opremljene učionice i laboratorije, a njihov kontinuirani rad se uz maksimalnu posvećenost nastavnog kadra, vrednuje tokom cele godine, kroz domaće zadatke, projekte i kolokvijume. Za najbolje studente organizuju se specijalne grupe i dodatna nastava, a za studente koji imaju takmičarski duh iz srednje škole, organizuju se pripreme za takmičenja.

Garanciju za visok profesionalni nivo ovih studija predstavlja dugogodišnji rad nastavnika Katedre za računarsku tehniku i informatiku u nastavi i nauci, kao i pozitivna iskustva sa dosadašnjim generacijama upisanim na ovaj Odsek. Bivši studenti Odseka za SI danas rade u kompanijama Microsoft, Google, Amazon, Facebook, NVidia, Volvo, Nordeus, i mnogim drugim, ili su se odlučili za nastavak studija na najjačim univerzitetima u svetu.

Više informacija o događaju i Odseku za SI možete naći na: http://si.etf.rs, na Facebook stranici i YouTube kanalu Odseka za softversko inženjerstvo.

Veliki uspeh naših studenata na 55. međunarodnim susretima studenata elektrotehnike - Elektrijadi 2015

Elektrijada2015 Elektrijada2015

Na 55. međunarodnim susretima studenata elektrotehnike, održanim u Bečićima, od 19. do 24. maja 2015. godine, u konkurenciji više od 450 studenata sa 15 fakulteta iz regiona, studenti ETF-a ostvarili su odlične rezultate.

Ekipa "ETF BEOGRAD 1" koju su činili studenti 2. godine Softverskog inženjerstva - Bojan Roško, Aleksandar Kiridžić i Đorđe Živanović, osvojila je prvo mesto u ekipnom plasmanu iz informatike, a Bojan Roško osvojio je drugo mesto individualno. Na takmičenju iz matematike, treće mesto individualno osvojila je Tamara Šekularac, takođe student 2. godine Softverskog inženjerstva.

U takmičenjima u znanju, studenti beogradskog ETF-a ostvarili su pobede u 10 od 14 disciplina, uz 2 druga mesta i 2 četvrta mesta. U pojedinačnom plasmanu, naši najbolji studenti osvojili su: 10 prvih, 8 drugih i 3 treća mesta, što je našem fakultetu donelo ubedljivi trijumf u naučnim disciplinama.

Čestitke našim sjajnim takmičarima, sa željom da i na narednim Elektrijadama ostvare još bolje rezultate.

Druga kolokvijumska nedelja u letnjem semestru na Odseku za SI

Raspored druge kolokvijumske nedelje u letnjem semestru i raspored studenata po salama možete videti na servisima e-Student.

Nordeus Hackathon 2014 - takmičenje u pravljenju video igara

Kompanija Nordeus, tvorac najpopularnije sportske video igre "Top eleven - Be a football manager", organizuje četvrti po redu "Nordeus Hackathon", takmičenje u brzinskom programiranju video igara i ujedno poziva sve zainteresovane timove i pojedince da se prijave. Ovogodišnje takmičenje se održava 13. decembra 2014. godine, a svi učesnici će imati prilike da naprave igru u roku od 24 sata u prostorijama kompanije Nordeus u Beogradu. Svi takmičari boriće se i za veoma vredne nagrade, uz nagradni fond koji premašuje 10.000 evra!

Svi takmičari i timovi dobijaju sopstveni prostor, opremu za rad, hranu, piće i sve druge potrepštine kako bi mogli da se što više usresrede na pravljenje igara. Kada požele, moći će i da se odmore uz video igre, bilijar ili stoni fudbal u sobi za relaksaciju.

Svi timovi ili pojedinci koji žele da se prijave trebalo bi da posete adresu: www.nordeushackathon.com gde takođe mogu saznati i više detalja o samom takmičenju ili da pošalju poruku sa pitanjima na adresu e-pošte: hackathon@nordeus.com. Prijava je otvorena do 24.11.2014. godine.


Promene u rasporedu za prvu godinu od 15.10.

Zbog preklapanja vežbi iz Praktikuma iz matematike 1 sa drugim grupama auditornih vežbi, od ove nedelje došlo je do manjih promena u rasporedu za grupe V2 i V3 za nastavu četvrtkom i petkom. Mole se studenti da pogledaju promene u zvaničnom rasporedu na studentskim servisima e-Student.

Informacije o početku laboratorijskih vežbi iz Fizike, u školskoj 2014/2015. godini

Laboratorijske vezbe iz fizike počinju DRUGE nastavne nedelje. Raspored studenata po terminima i uputstva za pripremu laboratorijskih vežbi istaknuti su na stranici informacija kursa Fizika na Odseku za softversko inženjerstvo: http://nobel.etf.bg.ac.rs/studiranje/kursevi/si1f/?p=informacije

Informacije oko upisa nove generacije brucoša u školsku 2014/2015. godinu

Univerzitet u Beogradu doneo je sledeću odluku o prijemnom ispitu na Elektrotehničkom fakultetu:

 • Podnošenje dokumenata za upis obavlja se 2, 3. i 4. jula 2014. godine
 • Prijemni ispit iz matematike održaće se 7. jula 2014.
 • Prijemni ispit iz fizike održaće se 8. jula 2014.

 

Otvorena nova laboratorija za računarsku grafiku i virtuelnu realnost

Na Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta u Beogradu u petak 25. aprila 2014. godine otvorena je laboratorija za Računarsku grafiku i virtuelnu realnost. Sredstva za adaptaciju i opremanje laboratorije donirala je kompanija "Nordeus" iz Beograda, tvorac jedne od najpopularnijih sportskih video igara na planeti - "Top Eleven". Laboratorija je prvenstveno namenjena naučno-istraživackom radu studenata osnovnih, master i doktorskih studija. U laboratoriji će studenti zainteresovani za istraživanje i usavršavanje u atraktivnim oblastima računarske grafike i virtuelne realnosti, radom za računarima opremljenim veoma brzim savremenim grafičkim adapterima, biti u prilici da steknu nova znanja i veštine, kao i da usavrše postojeća.

Prijave za takmičenje u informatici i objektno orijentisanom programiranju na Elektrijadi 2014

Od danas su otvorene prijave i studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu mogu se prijaviti za testiranja u znanju. Prijave traju do 23.03.2014. Studenti se prijavljuju preko svojih studentskih servisa (student.etf.rs) putem opcije "Spiskovi".

Međunarodni skup studenata elektrotehnike u regionu, Elektrijada 2014, biće održana od 7. do 12. maja 2014. u Mađarskoj, u mestu Šiofok.

Student druge godine Odseka za SI, Vidor Gencel, osvojio drugu nagradu na Firefox takmičenju

Student druge godine Odseka za softversko inženjerstvo, Vidor Gencel, osvojio je drugu nagradu na takmičenju "Firefox izazov" za aplikaciju "TrippyTap".

"Firefox izazov" bio je nagradni konkurs, u organizaciji kompanije Telenor, u okviru kojeg su se prijavljeni učesnici takmičili u kreiranju najboljih aplikacija za mobilni Firefox operativni sistem. Pet najbolje plasiranih aplikacija podelile su nagradni fond od 12000 evra.

Nadamo se da će ovaj uspeh kolege Vidora motivisati i druge studente Odseka za SI, da se oprobaju na takmičenjima.


Kompanija VAST dodelila jednu skolarinu za studente IV godine

Razvojni centar kompanije VAST.COM iz Beograda, prijatelj Odseka za softversko inženjerstvo, dodelilo je jednu stipendiju za školarinu najboljem studentu koji se našao ispod budžetske granice na IV godini osnovnih akademskih studija studijskog programa Softversko inženjerstvo.

Vast.com je lider u razvoju Big Data tehnologija na tržištima prodaje vozila, nekretnina i putovanja. Kompanija razvija proizvode za "Fortune 500" kompanije (kao i za mnogo drugih partnera) koji pomažu korisnicima u velikim kupovinama vozila, nekretnina i putovanja. Vast.com unapređuje online kupovinu i pomaže korisnicima da pronađu najbolje rešenje za ispunjenje svojih potreba. Njihova platforma omogućava pretragu na portalima kao što su Yahoo, AOL, Southwest i USAA.

Kompanija Vast.com je globalna kompanija sa sedištem u Ostinu, Teksas i razvojnim centrom u Beogradu i Kiev-u. Osnovana je 2001. godine i trenutno zapošljava 120 ljudi. Njihova platforma je izazvala promenu širih razmera u industriji online oglašavanja i prodaje kola i kuća, gde dileri i brokeri više ne moraju da plaćaju fiksne tarife, već plaćaju samo po obavljenoj transakciji.

Raspored za PKR

Raspored po grupama za Praktikum iz korišćenja računara - predavanja kod prof. Boška Nikolića (sala 61):

 • Od indeksa 2013/0001 do 2013/0430, utorkom od 12h do 14h, svake neparne nedelje (1,3,7,9)
 • Od indeksa 2013/0432 do 2013/0664, utorkom od 12h do 14h, svake parne nedelje (2,4,6,8)

Izborni predmet Praktikum iz matematike 1 kod asistentkinje mr Bojane Mihailović održavaće se svakog petka od 8h do 10h, u sali 61.

 

Raspored studenata druge godine, po grupama

RASPORED PO GRUPAMA ZA DRUGU GODINU

 • Grupa za P1 i V1: od studenata čije prezime počinje sa A do prezimena koja počinju sa O
 • Grupa za P2 i V2: od studenata čije prezime počinje sa P do prezimena koja počinju sa Š

Raspored studenata prve godine, po grupama

RASPORED PO GRUPAMA ZA PRVU GODINU

 • Grupa za P1 i V1: od indeksa 2013/0001 do indeksa 2013/0165
 • Grupa za P2 i V2: od indeksa 2013/0168 do indeksa 2013/0543
 • Grupa za P3 i V3: od indeksa 2013/0545 do indeksa 2013/0664

 

Kompanije prijatelji Odseka za SI obezbedile su 11 stipendija za kandidate za upis na ovaj odsek u školskoj 2013/2014. godini

Obaveštavaju se kandidati koji žele da se upišu na studijski program Softversko inženjerstvo, a nalaze se na rang listi ispod crte za budžet, da su kompanije sa kojima sarađujemo obezbedile 11 stipendija za jednogodišnje školarine, koje će biti dodeljene kandidatima koji se upisuju prvi put u prvu godinu studija u školskoj 2013/14. Pet punih stipendija za godišnju školarinu obezbedila je kompanija "Nordeus", a po jednu punu stipendiju kompanije "PS Tech","ATOS", "Iritel" i "Adacta Holding". Dve stipendije u iznosu od po 150.000 dinara dodeljuje "Microsoft Development Center Serbia".

Kandidati koji se nalaze 11 mesta ispod trenutne budžetske crte moći će da prihvate stipendiranje i upišu se bez plaćanja školarine tokom prvog dana upisa, 08.07.2013. Ukoliko na ovaj način ne budu podeljene sve stipendije, prozivka za stipendije obaviće se zajedno sa prozivkom za budžetska mesta u utorak, 09.07.2013 u 13 časova. Prvih 9 kandidata koji prihvate stipendije na osnovu redosleda na rang listi biće potpuno oslobođeni plaćanja školarine za prvu godinu studija, a još dva kandidata dobiće stipendije od po 150.000 dinara, pa će platiti samo poslednju ratu godišnje školarine u iznosu od 54.000 dinara. Zahvaljujemo se kompanijama donatorima.

Takođe obaveštavamo kandidate, kao i sadašnje studente, da je u toku akcija prikupljanja stipendija za prvu i više godine studija na Softverskom inženjerstvu i Računarskoj tehnici i informatici. Podstaknuta idejom da se poveća broj studenata informatičkih usmerenja u Srbiji, kompanija "Nordeus" ponudiće takođe devet novčanih stipendija za po tri budžetska studenta prve godine i druge godine Softverskog inženjerstva, kao i za tri budžetska studenta druge godine modula za Računarsku tehniku i informatiku na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo. Ovi kandidati biće selektovani prema kriterijumima koje će odrediti kompanija "Nordeus". Dve stipendije za školarinu u iznosu od po 150.000 dinara dodeliće i "Microsoft Development Center Serbia" za studente druge godine studijskog programa Softversko inženjerstvo.

Predavanje profesora Aleksandra Milenkovića

Dragi studenti i nastavnici,
Pozivamo vas na predavanje profesora Aleksandra Milenkovića, profesora na University of Alabama in Huntsville. Više informacija o predavanju, možete naći u prilogu.

Datum: 29.06.2012.
Vreme: 18h
Mesto: ETF, učionica 61

Predavanje profesora Joze Dujmovića

Dragi studenti i nastavnici,
Pozivamo vas na predavanje profesora Joze Dujmovića, redovnog profesora na San Francisco State University, tvorca poznate Pico Computer arhitekture i predmeta Programiranje na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Više informacija o predavanju, možete naći u prilogu.

Datum: 28.06.2012.
Vreme: 18h
Mesto: ETF, učionica 61

Prezentacija izbornih predmeta

Prezentacija izbornih predmeta na Odseku za softversko inženjerstvo će biti održana u ponedeljak 26.09.2011. godine prema sledećem rasporedu:

 • za studente druge godine u 12:15, u učionici 60
  (predmeti: Algoritmi i strukture podataka 2, Numericka analiza i diskretna matematika, Osnovi digitalne elektronike, Principi modernih telekomunikacija)
 • za studente treće godine u 14:15, u učionici 61
  (predmeti: Arhitektura i organizacija racunara 1, Neuralne mreze, Operativni sistemi 2, Projektovanje softvera, Testiranje softvera)
 • za studente četvrte godine u 13:15, u učionici 60
  (predmeti: Informacioni sistemi 2, Multiprocesorski sistemi, Programiranje Internet aplikacija, Racunarski VLSI sistemi)

ATOS traži Junior Developer-e

Kompanija ATOS, koja se do nedavno zvala Siemens IT Solutions and Services, donator Odseka za softversko inženjerstvo, traži:

Junior Developer-e

Company Information

Atos is an international information technology services company with annual revenues of EUR 8.7 billion and 78,500 employees in 42 countries. Serving a global client base, it delivers hi-tech transactional services, consulting, systems integration and managed services. Atos is focused on business technology that powers progress and helps organizations to create their firm of the future. It is the Worldwide Information Technology Partner for the Olympic Games and is quoted on the Paris Eurolist Market. Atos operates under the brands Atos, Atos Consulting, Atos Worldline and Atos WorldGrid.

Job Description

• Software development

• Delivery of comprehensive solutions along the consult – design – build – operate – maintain chain

• Creating project documentation

• Basic software testing

• Contribute to knowledge database

• Maintain and respect quality standards and strive for excellence

• Perform other related assignments/ projects as requested by management

Job Requirements

• College or university degree

• Solid knowledge of .Net C# , Windows and Web application and Visual Studio 2005/2010

•Solid knowledge of SQL 2005/2008

•At least 1 year of relevant work and/or project experience 

• Active knowledge of English

• Creativity, initiative, outstanding analytic skills, commitment to excellence and extremely high value orientation, ability to communicate effectively and work in team setting

What we offer

A motivating salary and a dynamic business environment where you will have full possibilities for career development and coaching. Regular development reviews are a vital part of our people management program.

Contact Info

If you wish to send your CV for this position, please apply directly via email: jelena.lisac@atos.net

Important Information

FROM 1ST OF JULY 2011 SIEMENS IT SOLUTIONS AND SERVICES D.O.O. BELGRADE IS A PART OF ATOS. 

 

Veliki uspeh studenata SI na takmičenju "Ericsson Application Awards"

Na "Ericsson Application Awards" takmičenju u razvoju aplikacija za mobilne telefone, studenti Odseka za softversko inženjerstvo, Mihailo Andrejević, Adrian Đura, Uglješa Jovanović i Sonja Kesić plasirali su se u polufinale takmičenja među 14 najboljih timova. Oni su prethodnih meseci razvijali aplikaciju "Friendroid" za Android operativni sistem. "Friendroid" je socijalna mreža bazirana na lokaciji korisnika. Cilj projekta je upoznavanje ljudi u okolini. Na primer, mogu se pretražiti ljudi koje interesuje programiranje u krugu od 5km. Na takmičenju je ukupno bilo prijavljeno 120 timova. Nažalost, "Friendroid" nije izabran među tri najbolje aplikacije za finale.
Za više informacija posetite sajt takmičenja.

Bronzana nagrada za Miroslava

Bronzanu nagradu na takmičenju "Vip Android izazov 1.0" kompanije Vip osvojio je student master studija Odseka za softversko inženjerstvo Miroslav Grbić. Njegova aplikacija "Autoškola" omogućava korisnicima da provere i upotpune svoje znanje iz saobraćajnih pravila, u vidu zabavnog kviza.

Imate ideju za biznis i treba Vam pomoć da je ostvarite?

Biznis Inkubator je jedinstven, besplatan program koji će vam pružiti priliku da svoju ideju u oblasti znanja ili tehnologije pretvorite u stvarnost.

Kompanija PSTech u saradnji sa organizacijom Bolton Trust iz Irske i Docklands Innovation Park-om iz Dablina i uz podršku TAM-BAS programa Evropske banke za obnovu i razvoj organizuje prvi program za razvoj preduzeća u Srbiji.

Dvanaestomesečni program podrške i inkubacije Vam između ostalog pruža:

 • Poslovni prostor (telefon, internet, biznis adresu, sale za sastanke)
 • Biznis mentora
 • Radionice sa stranim i domaćim ekspertima (oblasti: marketing, prodaja, stratesko planiranje, finansije, investicije, intelektualna svojina, i druge)
 • Pomoć u konkurisanju za start-up kredite i druge oblike finansiranja
 • Umrežavanje sa stručnjacima iz industrije, potencijalnim investotorima i drugim uspešnim preduzetnicima
 • Nagradu za najuspešniji biznis na kraju programa

Ovo je prva godina sprovođenja ovog jedinstvenog programa u Srbiji koji je baziran na oprobanom Irskom modelu i u 2010. godini mi nudimo 5 slobodnih mesta za razvoj 5 najboljih poslovnih ideja.

Ne propustite šansu! Mi vam pružamo pomoć, podršku, alate i znanje, a na Vama je da ostvarite Vaš san!

Konkurs za prijave je otvoren do 31. Decembra 2009. godine.

Prezentacija o programu održaće se u četvrtak 3. Decembra u 20h u Amfiteatru 56, na Elektrotehničkom Fakultetu u Beogradu.

Za više informacija, prijavu za Inkubator ili da se registrujete za prezentaciju na ETF-u, posetite naš sajt www.pstech.rs/inkubator/.

 Konkurs za studente-promotere

 
Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Odsek za softversko inženjerstvo
Objavljuje
Poziv za studente-promotere
Odseka za softversko inženjerstvo

Elektrotehnički fakultet u Beogradu organizovaće uobičajenu kampanju obilaska srednjih škola po Srbiji radi predstavljanja Fakulteta budućim kandidatima na upisu 2010. godine. U cilju što boljeg predstavljanja Odseka za softversko inženjerstvo, pozivaju se studenti od 2. do 4. godine ovog Odseka koji bi želeli da se uključe u ovu kampanju.

Zadatak studenata bio bi da, u pratnji nastavnika ETF-a, obiđu po nekoliko srednjih škola u Beogradu i Srbiji i da na atraktivan i konkretan način predstave naš fakultet i odsek, iznesu svoja iskustva i utiske, a sve u cilju privlačenja što većeg broja budućih studenata. Za ove aktivnosti predviđeni su odgovarajući honorari, uz plaćene troškove puta.

Zainteresovani studenti treba da pošalju svoju kratku biografiju šefu Odseka SI, prof. Draganu Milićevu, na adresu dmilicev@etf.rs, najkasnije do 28. novembra 2009. U biografiji obavezno navesti sledeće: osnovne lične podatke, kontakt (e-adresu i broj telefona za kontakt), osnovne podatke o prethodnom školovanju (škola i mesto osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i uspeh) i osnovne podatke o uspehu na studijama SI (broj indeksa, godina studija, prosek ocena). Dobrodošle su i kratke izjave o ličnim motivima i idejama za učešće u ovoj kampanji. Kandidati koji prođu preliminarni izbor biće pozvani na razgovor, a za odabrane kandidate biće organizovana i kratka obuka.

Beograd, 21.11.2009.

Šef Odseka SI,
prof. dr Dragan Milićev

Raspored laboratorijskih vežbi

OVDE možete skinuti raspored laboratorijskih vežbi za zimski semestar tekuće školske godine na Odseku za softversko inženjerstvo.

Četvrta kolokvijumska nedelja

Izašao je raspored kolokvijuma u četvrtoj kolokvijumskoj nedelji školske 2008/09. godine, koja će se održati od 27. do 30. aprila i narednog vikenda 9. i 10. maja (zbog praznika rada 1.maja).

Obavestenje o Vaskršnjim praznicima

U dane Vaskršnjih praznika, počev od Velikog petka pa zaključno sa drugim danom Uskrsa (od 17. aprila zaključno sa 20. aprilom) Fakultet neće raditi. Nastava predviđena kalendarom nastave za 17. april 2009. godine nadoknadiće se po istom rasporedu u subotu 23. maja 2009. godine.

Treća kolokvijumska nedelja

Izašao je raspored kolokvijuma u trećoj kolokvijumskoj nedelji školske 2008/09. godine, koja će se održati od 23. do 29. marta 2009. godine.

Raspored laboratorijskih vežbi

OVDE možete skinuti raspored laboratorijskih vežbi za letnji semestar tekuće školske godine na Odseku za softversko inženjerstvo.

Početak nastave u letnjem semestru

Nastava u letnjem semestru školske 2008/09. godine počinje u ponedeljak 23.februara 2009.godine. Raspored nastave po godinama možete videti na studentskim servisima.

Studenti SI idu u Google

Studenti četvrte godine osnovnih studija Odseka za softversko inženjerstvo, Miloš Stojanović i Srđan Rosić pozvani su da od avgusta rade na praksi u kompaniji Google. Miloš i Srđan su posle serije intervjua uspeli da se kvalifikuju za odlazak u jednu od najvećih američkih korporacija. Miloš će tri meseca biti u Google kancelariji na Menhetnu u Njujorku (na poziciji Software Engineer Intern), a Srđan do januara 2009.godine u mestu Mauntin Vju, Santa Klara, Kalifornija, gde je i sedište ove kompanije.

I Uroš ide u Redmond!

I ove godine, Odsek za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu imaće svog predstavnika na Microsoft-ovoj letnjoj praksi u Redmondu, SAD. To je Uroš Vidojević, student III godine SI. Uroš je uspeo da se istakne u velikoj konkurenciji studenata iz celog sveta na finalnim kvalifikacijama u Moskvi, marta ove godine.

Rezultati prijemnog dostupni na sajtu

Na sajtu prijemni.etf.rs kandidati mogu da vide osvojene poene na prijemnom iz matematike i rešenja zadataka.

Izašli informatori za prijemni ispit 2008

Elektrotehnički fakultet je publikovao Informator 2008 u kome se nalaze sve informacije o studijskim programima koji se nude budućim studentima. Pored toga, publikovan je i Informator o uslovima prijema novih studenata na Elektrotehnički i Fizički fakultet školske 2008/09. godine.

Informatori se mogu nabaviti u knjižari „Akademska misao“ na Elektrotehničkom fakultetu.

Junski ispitni rok

Od 23.juna do 6.jula 2008.godine održaće se junski ispitni rok za studente Odseka za softversko inženjerstvo. Raspored možete videti na studentskim servisima.

Upis nove generacije na SI

Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za upis nove generacije studenata Elektrotehničkog fakulteta. Elektrotehnički fakultet prima 400+100 kandidata na akreditovanom studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo (elektrotehnički odseci) i 60 kandidata na akreditovanom studijskom programu Softversko inženjerstvo. Na Odsek za softversko inženjerstvo (SI) fakultet upisuje 60 samofinansirajućih kandidata. Školarina za samofinansirajuće studente Odseka za softversko inženjerstvo iznosi 162.000,00 dinara, a plaća se u četiri rate. Školarina za strane državljane iznosi 3.000€. Kandidatima koji se upisuju na Odsek za softversko inženjerstvo fakultet može dati stipendiju koja pokriva troškove školarine. Tačan broj stipendija biće saopšten pred upis kandidata. Bez obzira da li su dobili stipendiju ili ne, svi kandidati upisani na Odsek za softversko inženjerstvo imaju samofinansirajući status, koji povlači sledeće posledice: 1. Svi studenti koji konkurišu za upis na Odsek za softversko inženjerstvo biće rangirani i na svim drugim listama, pa i na listi za elektrotehničke odseke ETF-a. (što znači da ako se prijavite za Odsek za SI prilikom podnošenja dokumenata, a steknete na obe rang liste mogućnost da se upišete, možete da birate između elektrotehničkih odseka i Odseka za SI, obrnuto ne važi) 2. Studenti koji upišu Odsek za SI nisu budžetski, pa prema tumačenju Ministarstva prosvete ne mogu koristiti studentski dom i menzu. Više informacija o upisu na: http://prijemni.etf.bg.ac.yu

Uverenje o akreditaciji

Dana 23.05.2008.godine dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr. Miodrag Popović primio je rešenje o akreditaciji Fakulteta i svih njegovih studijskih programa. Elektrotehnički fakultet pripada prvoj grupi akreditovanih fakulteta u Srbiji.

Novi sajt

Novi sajt Odseka za softversko inženjerstvo počeo sa radom.

Miloš Stojanović, student treće godine SI ide na Microsoftovu praksu u Redmond

Miloš Stojanović, student treće godine Odseka za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, dobio je jedinstvenu priliku da tokom letnjih meseci poseti Microsoftov razvojni centar i sedište korporacije u Redmondu, SAD. On je uspeo da se istakne u oštroj konkurenciji studenata iz cele Evrope, Bliskog istoka i Afrike i da osvoji učešće u programu letnje prakse u Microsoftu. "Ovo je odlična prilika da primenimo znanja koja smo stekli u dosadašnjem školovanju, kao i da se upoznamo iz prve ruke sa radom u jednoj od najvećih svetskih kompanija kada je oblast razvoja softvera u pitanju" kaže zadovoljno Miloš, student treće godine Odseka za softversko inženjerstvo na ETF-u. "Izuzetno sam zadovoljna što će jedan od naših najboljih studenata imati priliku da se na licu mesta upozna sa procesom razvoja najmodernijih softverskih tehnologija, pa i da u njemu učestvuje. Smatram da ova inicijativa Microsofta predstavlja veliki podsticaj svim uspešnim studentima i daje im mogućnost da u potpunosti ostvare svoj potencijal" kaže Jelica Protić, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Miloš je ispunio veoma stroge kriterijume, i posle serije intervjua je uspeo da se kvalifikuju među 30 najboljih studenata iz EMEA regiona koji će ovo leto provesti u kampusu u Redmondu. Tokom 12 nedelja on će raditi na poslovima kreiranja internih alata za testiranja softvera (pozicija Software Design Engineers in Test), a najuspešnijim polaznicima ovog programa Microsoft će ponuditi i stalne pozicije u svom razvojnom timu.

Studenti SI izabrani za program IBM-a

Studenti III godine Odseka za softversko inženjerstvo Miloš Stojanović, Aleksandar Stevanović, Srđan Rosić i Miloš Pavković su od strane IBM-ove komisije izabrani za učešće u okviru ESI programa koji ova poznata međunarodna kompanija organizuje u našoj zemlji. Izabrani studenti će učestvovati u razvojnim projektima ove firme.